vrijdag 27 oktober 2006

Heuveltraining

Heuveltraining inpassen in je trainingsschema voor de lange afstand (kan eigenlijk ook voor de korte afstand, want vroeger heb ik dit ook al eens gedaan). De meeste lange afstandswedstrijden gaan over een licht tot zwaar golvend parcours. Dus is het zeker interessant om je lichaam daar op voorhand aan te laten wennen. Hoe kunnen we dat het best doen ?

Wel dat lees je in ons laatste clubboekje van dit jaar. Kwestie van het hier niet te ingewikkeld en te saai te maken.


Valt dat effe tegen hé. Maar om het goed te maken even een woordje over hoe je best in de winter kan trainen. Ik zuig dat hier niet uit mijn duim maar haal veel van dit soort stuff op de site van Gordo Byrn. Heb daar veel van geleerd en de man weet waarover hij praat. Check out www.Gordoworld.com Op de foto zie je de man in actie.

Trainen rond deze tijd van het jaar. Je moet altijd in je achterhoofd houden dat het nog VROEG is. Er is nog een lange weg af te leggen tot aan je doel in de zomer.

Enkele in het oog springende uitspraken ivm daar mee. Denk hier maar eens over na.
- Pace your season like your races, be strong at the end.
- Lopen bv doe je veel aan lage hartslagen. Als je dan eens bergop loopt hou je dan ook aan die hartslagen. Wandel desnoods !!! (dit vind ik wel een harde hoor)
- Je moet jezelf constant intomen. Sommige mensen kunnen dat gewoonweg niet omdat ze te veel aan hun eigen ego houden. Maar als we andere resultaten willen dan de massa, moeten we ook slimmer trainen dan de massa.
- Je moet jezelf niet rushen naar de conditie die je vorig jaar had. Neen, je moet een heel ander conditieniveau opbouwen. Zo kan je vooruitgang maken.
- Nu in de winter kan je het beste vooruitgang maken door volume te bouwen dmv frequentie, niet door sneller of langer te trainen.
- Dit vind ik ook een mooie : conditie bouw je op door een programma te volgen dat voor jou doenbaar is en waar de nadruk ligt op regelmatigheid over een zeer lange periode. You want to be a rockstar in the summer, not in March !
- Zelfs al heb je het gevoel dat je meer en beter en sneller en langer kan. Don't do it. Je moet er staan wanneer het nodig is en dat is niet nu. Steek je ego waar er vooral geen zonlicht kan komen (dat laatste is van mezelf)
Conclusie die ik daar uit trek : de bedoeling is een heel stevige basis te bouwen in de winter en dat kan alleen maar door rustig te trainen en je ego in de ijskast te laten. Doe je dat niet dan is je basis niet breed genoeg en krijg je gans het jaar door een soort van jojo (en dat is niet Bodson) effect in je conditieniveau. Een paar uitschieters gevolgd door een paar dieptepunten.
Uch, ik heb gezegd !!!!

Geen opmerkingen: