dinsdag 12 december 2006

Tri bike of roadbike ?

Wij als triatleten op de lange afstand zitten liever op een triatlonfiets dan op een traditionele koersfiets. Waarom ? Welke zijn de voordelen ?

Het eerste verschil zit hem in de zogenaamde seat tube angle. Bij een trifiets is die +74°. Met andere woorden, je zit meer naar voor, en dus ook rechter boven de pedalen. Het is ook makkelijker om een aerodynamische positie in te nemen. Dit omdat je nu meer op je ellebogen kan rusten, je zit veel compacter en dit is makkelijker dan jezelf houden met je handen omdat je op een gewone fiets te ver naar achter zit, je zit veel uitgerekter. Een tribike is dus niet alleen aerodynamischer maar je bespaart er ook een pak energie mee alleen al omdat je er beter op "ligt".

Rijden op een tri bike heeft ook een positieve invloed op het lopen achteraf. Bij een traditionele fiets ga je buiten je quadriceps ook je hamstrings gebruiken. De specifieke voorwaartse positie van de trifiets zorgt ervoor dat je hamstrings een beetje meer ontlast worden en dat is beter voor het lopen.

Wanneer schaf je je best een tri bike aan. Als je van plan bent een aantal jaren de lange stuff te doen, moet je er eentje hebben. Doe je triatlon for fun, enkel de korte afstand of begin je pas, koop je beter een gewone koersfiets.

Alleen eentje in je bezit hebben is niet genoeg. Nu tijdens de wintermaanden kan je aan je positie werken, hoe zit ik er het beste op, wat kan nog veranderen, .... En dan natuurlijk ... trainen.

Er gaat er eentje zijn die de foto vast en zeker herkent !!!

4 opmerkingen:

Raymond zei

Wat het trekken aan de pedalen betreft op een fiets waar je meer naar voor zit (> 75°): ik persoonlijk trek net méér met mijn hamstrings aan de pedalen dan in de klassieke positie waar ik veel meer op de quadriceps werk.
Je bent wel automatisch geneigd om een wat groter verzet te trappen en minder op souplesse te rijden. Ik persoonlijk fiets gewoon harder met een steilere zitbuishoek in vergelijking met de normale 73°.

ZWEMCOACH zei

Onnozel manneke, mijn geheime wapen voor volgend seizoen zomaar publiceren.
De "wraak" zal zoet zijn, wacht maar tot morgen op de zwemtraining, ga ze speciaal voor u aanpassen.
Nee serieus schoon machine he, alleen de mijne zal rode tinten hebben

Jelle, Jarno en Wilfried zei

Kvindt het een schoon bakske, kben verwondert dat de Ludo zo iets voor mekaar krijgt.

ZWEMCOACH zei

't is zoals ze zeggen, ge moet nie ... zijn om iets schoon te maken he