vrijdag 29 december 2006

12 goede voornemens voor 2007

12 dingen die je in 2007 beter, sneller, misschien ook leper en slimmer kunnen maken, je moet ze enkel doen.




12. Lenigheid : veel blessures kunnen voorkomen worden als we elke dag 5-10' stretchen.


11. Winkelwagentje : velen maken zich zorgen om hun gewicht. Als je nu al die slechte dingen niet in je winkelkarretje gooit, ga je sowieso iets gezonder leven en valt dat deeltje stress al weg.


10. proper is snel : leer hoe je het best je fiets kan poetsen, zo gaat alles iets langer mee, en het oog wil ook wat.

9. Wees zelf een voorbeeld : ipv je op te fucken in het verkeer, wees eens hoffelijk, misschien dat iemand anders het opmerkt en je terug een plezier doet. Met andere woorden, werk niet alleen aan je sportieve gezondheid, maar ook aan je geestelijk welzijn.


8. Loop korter, maar dikwijler : de meeste mensen raken geblesseerd door het lopen. Waarom in 2007 niet focussen op frequentie ipv afstand.

7. recupereer op een fantsoenlijke manier : iedereen kent het wel, je komt thuis van een fietstraining van een uur of 4-5, vliegt naar de douche, dan de auto in omdat je dringend ergens moet zijn. Niemand neemt de tijd om even te stretchen, iets te eten en een beetje op zijn effe te komen. Het kost je amper een half uurtje om dit alles te doen maar het kan een wereld van verschil maken.


6. Train eens in groep : triatleten zijn veelal eenzaten en trainen vaak alleen. Waarom niet eens vaker het gezelschap opzoeken, al is het 1x week. Zo ga je mentaal niet ten onder en is ook je sociaal contact bijgewerkt.


5. train die buik en rugspieren : het lijkt zo simpel, elke dag 5' buik en rugspieren oefenen. Maar wie doet het. Doe het en je zal zien dat het helpt, in alle drie de disciplines.


4. Ken je limieten en respecteer ze : doe wedstrijden wanneer je denkt er fysiek en mentaal klaar voor te zijn. Ongetraind meedoen lijkt misschien wel cool maar je hebt er niets aan.


3. Wordt een wielrenner : niet te letterlijk nemen, maar fietsen is de langste discipline in triatlon. Als je je fietskwaliteiten kan verbeteren sta je in een wedstrijd al een stuk verder. Dus werk eraan, kijk niet op een kilometer meer.


2. Zoek nieuwe uitdagingen : de tijd dat triatlon cool, onbekend en extreem was is voorbij. Zoek eens 1 nieuwe uitdaging, je kan er alleen maar op vooruitgaan.


1. Rust meer : zorg ervoor dat je voldoende nachtrust kent. 8-9 uur op zijn minst. Krijg je de kans om een snel middagdutje te doen, laat het niet liggen, je zal zien, je komt er beter uit.

Ik zal ze de volgende weken nog eens één voor één apart onder de loep nemen. Ik ga er al vast proberen aan te werken. Wie nog ?

2 opmerkingen:

Lieven zei

Wat de goede voornemens betreft, kun je alvast één schrappen: onlangs las ik in de krant dat er geen verband is tussen stretchen en blessures voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een groep die regelmatig stretcht niet significant minder blessures heeft dan een controlegroep die niet strecht. Maar ja, het kan nooit kwaad zeker af en toe eens stretchen...

Jelle, Jarno en Wilfried zei

Heb het ook gelezen, maar toen ik dit jaar gekwetst geraakte viel mij achteraf op dat ik al enkele weken geen stretching meer deed na mijn looptrainingen. Kan toeval zijn natuurlijk of 't zit misschien in't koppeke. Maar een beetje lenigheid kan nooit geen kwaad.