donderdag 3 januari 2008

Motivatie

Terwijl buiten de ijsregen enige vorm van outdoorsporten zo goed als onmogelijk maakt even een woordje over een belangrijk aspect voor een sportman, namelijk zijn motivatie. Talent hebben is één, maar zonder motivatie kom je er niet aan te pas. Kijk maar naar het geval Frank VDB.


Nu, iedereen heeft al eens een moeilijk moment, misschien dat volgende “trucjes” kunnen helpen.


* Vraag jezelf af waarom je dit doet. Meestal omdat je ergens een doel hebt dat je wil bereiken. Is er geen doel, of is het doel nog te ver af, zoek dan nevendoelen op weg naar .. Dat zou het al wat makkelijker moeten maken.

* Hou een trainingsdagboek bij, of misschien nog beter, een blog. Misschien dat weten dat anderen je doen en laten lezen een aanzet kan zijn op moeilijke dagen om toch ervoor te gaan.

* Sporten zorgt er voor dat er endorfine vrijkomt. Endorfine is een soort van drug en drugs zijn straffe dingen hé (heb dat van horen zeggen).

* Zoek trainingspartners. Als je weet dat mensen op je rekenen om samen te gaan trainen is de stap al vlugger gezet.

* Als je toch alleen moet trainen kan bv goede muziek een trainingspartner zijn.

* Heb je geen zin om te gaan trainen, en zoek je uitvluchten (er zijn geen geldige uitvluchten, je verzint ze gewoon) ga dan toch trainen. Het moeilijkste moment van een training is meestal de deur openen en naar buiten gaan, maar geloof me, één maal je op pad bent zal de goesting om te trainen langzaam vergroten en is de voldoening achteraf eens zo groot.
Een groot marathonloper (ik ben zijn naam even kwijt) zei ooit in een interview :” Het zwaarste aan mijn trainingen ? Dat is simpel, dat is de weg die mijn benen moeten afleggen om vanuit het bed de grond naast het bed te raken !”

Krijg je jezelf na het lezen en toepassen van deze “trucs” nog niet gemotiveerd, dan zijn er 2 opties.

Optie 1 : stop met sporten en wordt een loser die de hele dag al sigarettenrokend en bier drinkend op de zetel ligt TV te kijken.

Optie 2 : waarom het onvermijdelijke (zie optie 1) zo lang uitstellen, overweeg zelfmoord !!!!!

Geen opmerkingen: