vrijdag 31 oktober 2008

Er moet verschil zijn

Waarom lopen Kenianen, Ethiopiƫrs zo goed en dan vooral op de lange loopafstanden. Wel omdat er al sinds ze geboren worden een wezenlijk verschil is met onze pasgeborenen in de Westerse beschavingen.

Kijk al maar eens naar de manier hoe ze opgroeien. Niets luxe, alles “basic”, puur natuur. Ze leven op het platteland en lopen als kind uit noodzaak. Ze lopen naar school, ze helpen bij het telen van gewassen, … Ze kennen niets anders omdat er gewoon niets anders is. Iedereen leeft er zo. Ze leven simpel, eten simpel, trainen simpel.

Als we dat dan vergelijken met onze luxe. Hier worden kinderen amper aangemoedigd om te bewegen, laat staan om ergens iets aan sport te doen. Pa en ma slepen een overgewicht mee en zoon of dochter eet rustig mee van de junkfood en die andere snel klaar maaltijden die de tafel sieren. En al de vriendjes of vriendinnetjes zijn net zo lui. Ze hangen de ganse dag in de zetel, tv kijken, games spelen, computer … De keuze om niks te doen is zo groot dat bewegen helemaal wegvalt.

Is dit dan een oproep om naar de basis terug te keren. Ja misschien wel. In deze tijd van crisis vrees ik dat dit misschien wel eens voor velen van “moetes” zal zijn. En als we de trends tegenwoordig volgen zien we dat men teruggrijpt naar de natuurelementen om de mens bij te staan. Bv de zonnepanelen, men drinkt terug kraantjeswater, ik wil de houtkachels nie tellen die overal voor warmte zorgen,… We kunnen dus nog iets leren van de loopwonders hierboven !

Vanaf morgen, The rules of living : vandaag en 10000 jaar geleden. Zeer interessant al zeg ik het zelf.

Geen opmerkingen: