dinsdag 28 oktober 2008

Landingsgestel

Net een interessant artikel gelezen (ik doe het even voor jullie uit de doeken). Je hebt verschillende loopstijlen, maar het gaat hier nu om het “landingsgestel”, inderdaad, de voeten. Op de foto zie je twee verschillende manieren waarop de voet neerkomt. De eerste, met de hiel eerst is de minst goede manier. Je remt jezelf te fel af en je voet blijft te lang op de grond en dat is tijdverlies, lijkt me logisch. Ook moet je veel energie gebruiken om die volledige beweging te maken, van hiel tot afzet. Je afzet kost ook veel kracht
om dit alles te blijven bewerkstelligen.

De tweede foto is een vlakke voet landing. Deze is veel effectiever omdat de voet minder lang de grond raakt en je minder energie moet gebruiken om de beweging te maken.

Uitgebreide studies gingen vooraf aan deze stellingen.

Kijk eens naar de video, this is the way you have to run : http://www.trainingbible.com/video_GoodRunningTechnique.aspx

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad! Om deze looptechniek onder de knie te krijgen geeft Peter allerlei techniekoefeningen tijdens de wekelijkse donderdaglooptrainingen op de Motten. Omdat de looppas totaal opgesplitst wordt in verschillende oefeningen lijkt het op een soort ballet. Op het einde van de rit (na enkele weken) evolueren de oefeningen steeds meer naar de gebruikelijke looppas. Een aanrader!