donderdag 24 augustus 2006

XTERRA


Op de site van de club maken enkele zltc'ers zich stilaan op voor de off road triatlon in Maasmechelen. De heer JP Pusceddu heeft er op de omliggende mijnterillen een spectaculair fiets en loopparcours uitgestippeld. Ik vroeg mij af, van waar komt deze vorm van sport ?

Xterra is pas ontstaan in 1996 op het eiland Maui in Hawaii. Het was een soort van competitie tussen de mountainbikers en de triatleten. Toen noemde het nog aquaterra. Het bestond uit oceaanzwemmen, mountainbiken en een bosloop. Het werd uiteindelijk een wereldwijd succes.

De wedstrijden waren een echte uitdaging. Parcoursen werden altijd maar zwaarder en spectaculairder. World series ontstonden en er is nu ook een Benelux tour waar Maasmechelen onder valt.

10 jaar na zijn ontstaan is deze vorm van sport populairder dan ooit. Bij het fietsen worden meestal zulke steile klimmen opgezocht dat je er niet rijdend naar boven geraakt. Ik herinner mij beelden van op het eiland Maui waar ene Mike Pigg, toen een triatleet van topklasse van de MTB moest en amper al stappend boven geraakte.

De loopparcoursen zijn letterlijk potenbrekers zoals je kan zien.

Foto' s zijn van de xterra in Frankrijk, St Rafael, in de buurt waar wij op stage gaan. Het is zoals je ziet ook een sport die de natuur op zoekt. Als je tijd en goesting hebt tijdens de wedstrijd kan je daar ook nog van genieten.

Geen opmerkingen: