woensdag 11 april 2007

An easy day

Gisteren was een rustig dagje. Gewoon iets meer dan een uurtje losgereden. Meer niet. Moest ook niet, kan ook niet na een aantal dagen van hard en veel trainen. Gordo Byrn heeft het in 1 van zijn uiteenzettingen hierover. Je kan geen 2-3 weken elke dag hard en of lang trainen, af en toe moet je eens een aantal lichtere dagen ertussen steken. Vooral als je gaat werken ligt het zwaartepunt van je training in het weekend en bouw je in de week wat rustiger dagen met wat minder training in of zelfs eens een rustdag. De meeste trainen een periode van 3 weken opbouwen (met meestal elke week het accent op een andere discipline) en dan 1 week rust.

Als je zoals nu echt 20hr weken begint op te stapelen, kan je bijvoorbeeld volgens volgende systeem werken. Je traint eerst een dag of 5-7 goed door. Daarna 2-3 dagen rustiger trainen, dan weer 4-5 dagen de beuk erin, vervolgens 4-5 dagen wat rustiger en de laatste 2-3 dagen terug harder. Afhankelijk van je werk en vrije tijd kan je 3 weken zo naar eigen keuze indelen en dan de rustweek aan dezelfde frequentie trainen maar de duur beperken en af en toe eens een intensieve prikkel geven.

(Rustigere dagen zijn niet noodzakelijk recuperatietrainingen. Bijvoorbeeld : een uur lopen in zone 2, een extensieve zwemtraining eventueel met enkele intensieve prikkels, 2-3 hr fietsen zone 2, zijn allemaal easy day trainingen. Op de zwaardere dagen plan je best je lange trainingen (+4hr fietsen, +1hr30 lopen) en je bloktrainingen, je koppeltrainingen, je kan daar mooi in afwisselen)

Een menselijk lichaam kan veel, heel veel aan, maar vergeet niet, het is en blijft een menselijk lichaam, dat vroeg of laat rust nodig heeft. Geef het die rust die het verdient, zo niet zal het die zelf wel pakken, maar dan vrees ik dat het niet zal blijven met enkele easy days !!!!



Nog 1 hint, neem de roltrap

Geen opmerkingen: