donderdag 1 februari 2007

Training kan atletenhart zwaar belasten : deel 2

Nadat ik vorige week een artikel vond op recovox, over de hartbelasting bij lange duursporten, stond vandaag in het Nieuwsblad een klein artikeltje dat hetzelfde fenomeen beschreef. Dit keer dus in het Nederlands, dat maakt het al wat makkelijker.Ik durfde mij vorige week niet wagen aan een vertaling, daarom geef ik nu even de belangrijkste zaken weer.

De levensbedreigende hartritmestoornissen waar sommige atleten mee kanmpen zijn mogelijk te wijten aan een sterk doorgedreven conditietraining. Het gaat hier vooral om sporters die uithoudingssporten beoefenen. Wanneer we sporten wordt bloed aan een hoger ritme door ons lichaam gepompt. De rechterhartkamer moet even hart werken als de linker. Maar de rechterhelft van ons hart is minder sterk waardoor het afziet tijdens langdurig sporten. Het is daarom ook onvermijdelijk dat de rechterkamer van sommige atletenharten in de problemen komt.

Het is misschien geen slecht idee om, zoals de tri bond eigenlijk vroeger deed, de mensen die een licentie willen terug naar de sportdokters te sturen om een inspanningstest af te leggen, ipv zo een onnozel formuliertje door je huisdokter laten in te vullen.

1 opmerking:

Super Mario ??? zei

En ... hoeveel mensen overlijden er DAGELIJKS aan één of andere hartaandoening omdat ze niet voldoende bewegen (of sporten) ... ?

Den Mario