dinsdag 8 augustus 2006

Hoogtestage

Lieven zette een mooie prestatie neer in Eupen. Tot nu toe had hij dit seizoen beneden zijn niveau gepresteerd. Een hoogtestage in Sankt Moritz zorgde ervoor dat de Brusselaar weer op niveau kon presteren.

Ik vroeg mij dus af, wat en hoe en vanalles nog wat ivm hoogtestage. Ziehier een samenvattende uitleg.

Hoe hoger je gaat in de atmosfeer, hoe dunner de lucht wordt. Dunnere lucht betekent minder luchtweerstand, maar betekent ook minder zuurstof. Sportdisciplines waar vooral het anaërobe vermogen wordt aangewend zoals de korte sprintnummers op de piste bereiken dankzij de verminderde luchtweerstand betere prestaties. Sportdisciplines waar het aëroob vermogen een zeer belangrijke rol speelt, de duursporten, presteren op grote hoogte beduidend slechter dan op zeeniveau door de ijlere lucht.Wanneer je op grote hoogte leeft voor verscheidene weken, past je lichaam zich aan aan het zuurstoftekort. De belangrijkste aanpassing voor duursporters is de toename van het aantal rode bloedcellen doordat de nieren meer van het hormoon erythropoëtine (EPO) afscheiden. De rode bloedcellen transporteren zuurstof van de longen naar de cellen. Hoe meer rode bloedcellen een renner heeft, hoe meer zuurstof hij kan vervoeren. Wanneer je op grote hoogte aankomt, maakt de zuurstofarme lucht het zeer moeilijk om veel en intensief te trainen. De eerste dagen voelt de renner zich ziek. Een slechte aanpassing aan de hoogte, en vooral te veel trainen de eerste dagen na aankomst op grote hoogte, leiden tot overtraining en tot spierafbraak. Zelfs al heb je je goed aangepast aan de hoogte, dan zal je de eerste dagen toch niet of dezelfde manier kunnen trainen. Een hoogtestage heeft pas effect wanneer er op een goede manier getraind wordt.

De toename in rode bloedcellen is de belangrijkste factor voor betere prestaties na een hoogtestage. De levensduur van een rode bloedcel is gemiddeld 120 dagen (4 maanden), maar duursporters die heel hard trainen vervangen hun rode bloedcellen om de twee à drie maanden. De effecten van een hoogtestage beginnen dan ook hoogstwaarschijnlijk te verdwijnen ongeveer twee maanden na het begin van een hoogtestage. Als de effecten verdwenen zijn, zou een renner in principe opnieuw op hoogtestage moeten gaan om de aanmaak van rode bloedcellen terug te verhogen. Een renner doet dit normaal niet. De periode van twee maanden na een hoogtestage is een zeer belangrijke periode voor een renner waar hij een piek wilde bereiken. Na deze periode bouwt hij een rustperiode in om zijn lichaam te laten herstellen van de geleverde inspanningen waardoor ook de bloedwaarden van de renner (rode bloedcellen, hemoglobine, hematocriet) automatisch zullen stijgen.

Zo, en dus nu allemaal op hoogtestage !!!

Geen opmerkingen: