zaterdag 6 januari 2007

GOEDE VOORNEMENS 2007 : deel 1 : Lenigheid

Veel blessures kunnen voorkomen worden als we elke dag voldoende stretchen. Daar kwam al dadelijk de reactie op dat dit tegenwoordig niet meer in is nadat er uitgebreidde onderzoeken zijn gedaan (al wil ik hier als noot bijzetten dat het om een onderzoek ging waarin 1284 militairen aan meededen, sorry militairen, maar volgens mij is dit beroep nu niet de uitgelezen groep om te testen) die bevestigen dat stretchen niet blessure preventief is.

Dus, allemaal stoppen met stretchen ???? Neen want het heeft nog een aantal voordelen.

De pijn en vermoeidheid na het trainen verminderen
Je bloedsomloop verbeteren
Je range of motion vergroten
Je houding verbeteren
De spanning op je spieren verminderen
Spierpijn verminderen
Je beter kunnen ontspannen

Me dunkt, zijn dit redenen genoeg om het toch te doen of te blijven doen.

Een goede opwarming en cooling down is ook van belang en kan je ook onder dit voornemen plaatsen. Ook dit moet je doen wil je niet in blessureleed verzeilen. Spiegel je dus niet aan atleten die er dadelijk zonder vorm van enige opwarming invliegen. Dat kan een tijdje goed gaan maar vroeg of laat loopt het verkeerd af. Veel zal ook wel met de leeftijd te maken hebben. Wij die al een jaartje ouder worden, zijn als een diesel die op gang moet geraken. Het jonge volkje kan nog als een auto op super er direct invliegen, maar beter jong geleerd want daarmee is niks verkeerd.

Ik wil ook terug mijn wekelijkse massage bij clublid Luc P. terug oppikken. 1x per week de spiertjes eens grondig onder handen laten nemen kan zeker geen kwaad en is bovendien ontspannend.

2 opmerkingen:

Lieven zei

Wil, wie A zegt moet ook B zeggen. Uit het onderzoek over stretchen blijkt dat het niet bewezen kan worden dat het blessures voorkomt. Er is ook onderzoek verricht over de invloed van stretchen op het atletisch vermogen (zie artikel op www.3atlon.be van dinsdag 21 november 2006). Wat blijkt: hoe elastischer de spieren, hoe meer energie er gegenereerd wordt bij explosieve sporten, maar niet bij duursporten. Bij deze laatste sporten, dus ook triathlon, komt het er op aan om zo vlug mogelijk metabole energie om te zetten in mechanische kracht. Hoe stijver het spier-pees systeem, hoe sneller dit gebeurt.
De boodschap voor 2007: stretchen mag, maar voel je niet schuldig als je dit niet doet of hoe stijver hoe beter je vooruit gaat???

Jelle, Jarno en Wilfried zei

Ik weet niet of iemand die zo stijf is als een plank nog goed kan zwemmen ?

Alhoewel, hout drijft ?